Muller
To stribede muller (Mullus surmuletus) og en junkergylte i Middelhavet ud for Marseille, Frankrig.
Muller
Af /AFP/Ritzau Scanpix.

Muller er en familie af pigfinnefisk, som kan kendes på to lange skægtråde på spidsen af underkæben. Trådene er tæt besat med sanseceller og bruges til at finde føde i havbunden. Den forreste pigfinnede rygfinne er tydeligt adskilt fra den bageste blødfinnede rygfinne. De største arter kan blive 60 cm, og mange er meget farvestrålende. Der kendes seks forskellige slægter med tilsammen ca. 100 arter.

Faktaboks

Etymologi
Navnet kommer af latin mullus, græsk myllos, vist oprindelig 'den purpurfarvede'.
Også kendt som

Mullidae

De lever på ret lavt vand ved tropiske og subtropiske kyster og er vigtige spisefisk. I den sydlige Nordsø fanges regelmæssigt to arter: rød mulle (Mullus barbatus) og stribet mulle (M. surmuletus). Begge er gulrøde, men kan kendes fra hinanden på, at hos stribet mulle er skægtrådene længere end brystfinnerne, og rygfinnerne og kroppen har længdebånd. De to arter kan blive 30-40 cm lange og lever af små bunddyr og fisk.

Gastronomi

Stribet mulle (Mullus surmuletus) anses for en af Middelhavets bedste og dyreste spisefisk. Dens slægtning, rød mulle (Mullus barbatus) der sjældent bliver mere end 25 cm, er også en glimrende spisefisk. Begge slags mulle tilberedes og spises ofte afskællede, undertiden hele og med indvoldene på deres naturlige plads på samme måde som skovsneppe, da de ikke har nogen galle. Kødet er fast og hvidt med en karakteristisk smag, der er mest fremtrædende hos surmuletus. Leveren er en stor delikatesse.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig