Ud over landet er der store, regionale forskelle i vandets surhedsgrad (pH-værdi) og indholdet af hydrogenkarbonat. Hydrogenkarbonat dannes ved forvitring af kalk og lermineraler i jorden. Den dannede hydrogenkarbonat påvirker både pH-niveauet og pH-variationen i vandet (boks 5-2).
Destilleret vand helt uden hydrogenkarbonat har således en pH-værdi på blot 5,5 ved ligevægt med luftens indhold af CO2. Indeholder vand større mængder hydrogenkarbonat, f.eks. 0,05, 0,5 og 5 millimol pr. liter (eller 3, 30 og 300 mg hydrogenkarbonat pr. liter), så kravler pH trinvist op til henholdsvis 6,5, 7,5 og 8,5, når vandet vel at mærke fortsat står i ligevægt med luftens CO2.
Dansk ferskvand indeholder gennemgående fra 0 til 5 mmol hydrogenkarbonat pr. liter, og derfor varierer pH helt naturligt fra 5,5 til 8,5, når vandet er i ligevægt med luften. Vand er altså ikke forurenet, hvis det er naturligt surt eller basisk. I kalkfattige sandområder i Midt-, Vest- og Nordjylland er indholdet af hydrogenkarbonat i vandløbene sædvanligvis under 1 og en del steder under 0,1 millimol pr. liter. I Østjylland og på Øerne ligger indholdet af hydrogenkarbonat i vandløbene sædvanligvis mellem 1 og 5 millimol pr. liter. Enkelte steder i Nordsjælland og på Lolland ligger det oven i købet mellem 5 og 10 mmol pr. liter. Derfor er pH gennemgående lavere i vandløbene i Vestjylland end i Østjylland og på Øerne (figur 5-27).
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.