den grønne revolution

Verificeret
Artiklens indhold er godkendt af redaktionen.

den grønne revolution, de ændringer i landbrugsproduktionen i især Latinamerika, Afrika og Asien, som fulgte med introduktionen af nye højtydende afgrødetyper kombineret med nye produktionsmetoder. Den grønne revolution blev iværksat af blandt andre FAO i midten af 1960'erne. De nye typer af afgrøder var hvede, ris og majs, udviklet på forsøgsstationer i Mexico og Filippinerne. Afgrøderne fordrede en indsats med kemiske bekæmpelsesmidler, kontrolleret vanding og i visse tilfælde mekaniserede dyrknings- og høstmetoder. En af de nye rissorter, mirakelris, kunne give tre gange større udbytte end de oprindelige sorter. Desuden blev risen modnet på kun fire måneder, således at man hvert år kunne dyrke tre afgrøder mod tidligere en til to. Man håbede dermed, at denne grønne revolution kunne afværge en rød revolution, dvs. et bondeoprør. Dyrkningsmetoderne er imidlertid blevet kritiseret for at fremme social ulighed, fordi de krævede et vist kapitaludlæg, som kun de i forvejen rigeste bønder kunne præstere. Mere fundamental er den nyere kritik, som hæfter sig ved de uheldige økologiske konsekvenser i form af øget anvendelse af kemiske gifte, rovdrift på knappe vandresurser og en uhensigtsmæssig reduktion af det spektrum af afgrøder, som tidligere blev dyrket.

 

Find bøger

   
   Find Lydbøger
hos Storytel
   Find bøger
bogpriser.dk
   Studiebøger
pensum.dk
   Læs e-bøger
hos Ready

 

Hvad er et tag? Tags er artiklens nøgleord. Artikler med et fælles tag findes ved at klikke på tagget. Når du er logget ind, kan du tilføje tags og dermed skabe sammenhænge.
Nyhedsbrev

Om artiklen

Seneste forfatter
Redaktionen
30/01/2009
Ekspert
VHildebrand
Oprindelig forfatter
Dige
30/01/2009

© Gyldendal 2009-2014 - Powered by MindTouch Deki