slagter

Verificeret
Artiklens indhold er godkendt af redaktionen.

slagter, håndværker, der slagter, flår og udskærer dyr. Oprindelig var slagtning en del af husholdningsarbejdet både på land og i by, men i senmiddelalderen blev det et særligt erhverv. Slagterne kom i byerne ligesom bagerne tidligt under øvrighedens kontrol med regler for salg, og mange steder indrettede bystyret slagterboder ved torvet. Slagtningen af i hvert fald de større dyr foregik ofte, ved at de blev slået ned med kølle; heraf ordet slagte, der er beslægtet med slå. Efteråret var slagtetid pga. fodersituationen, og november blev derfor også kaldt slagtemåned.

Slagterne var få og havde kun lav i ca. ti danske byer, deriblandt Slesvig, hvorfra en skrå (lavsvedtægt) fra 1421 er bevaret. I slutningen af 1800-t. begyndte etableringen af offentlige slagtehuse og senere af andelssvineslagterier.

Nutidens uddannelser til detail- og industrislagter kan være arbejdsmarkedsuddannelser eller erhvervsuddannelser. Se også håndværk og levnedsmiddeluddannelser.

 

Find bøger

   
   Find Lydbøger
hos Storytel
   Find bøger
bogpriser.dk
   Studiebøger
pensum.dk
   Læs e-bøger
hos Ready

 

Hvad er et tag? Tags er artiklens nøgleord. Artikler med et fælles tag findes ved at klikke på tagget. Når du er logget ind, kan du tilføje tags og dermed skabe sammenhænge.
Nyhedsbrev

Om artiklen

Seneste forfatter
Redaktionen
02/02/2009
Ekspert
PeOS
Oprindelig forfatter
Degn
02/02/2009

© Gyldendal 2009-2014 - Powered by MindTouch Deki