alkohol (naturlig fremstilling ved gæring)

Verificeret
Artiklens indhold er godkendt af redaktionen.

Alkohol produceres i naturen af visse bakterier og af gær, hvor alkohol er et stofskifteprodukt fra den iltfrie (anaerobe) nedbrydning af sukkerarter (kulhydrater). Ved fremstilling af øl og vin er det gær, der fremmer dannelsen af ethanol. Under hævning af dej dannes også alkohol, som dog forsvinder (fordamper) under bagningen. Til disse processer bruges forskellige forædlede gærtyper. De fleste vilde gærtyper tåler dårligt høje alkoholkoncentrationer, men visse typer af vingær kan tåle koncentrationer op til ca. 15 vol.%. Processen forløber ud fra fx sukkerarten glukose, og via en række reaktioner dannes der alkohol og kuldioxid; det er det dannede kuldioxid, der får dej til at hæve.

Reaktionerne, hvorved glukose omdannes til mellemproduktet pyruvat, kaldes glykolyse og er en del af stofskifteprocesserne. I gær findes enzymet pyruvatdecarboxylase, som ved fraspaltning af kuldioxid omdanner pyruvat til acetaldehyd, der reduceres af enzymet alkoholdehydrogenase til ethanol.

Læs mere om alkohol.

Vind tre bøger i Den Store Danskes quiz.

Gå til quiz.

 

Find bøger

   
   Find Lydbøger
hos Storytel
   Find bøger
bogpriser.dk
   Studiebøger
pensum.dk
   Læs e-bøger
hos Ready

 

Hvad er et tag? Tags er artiklens nøgleord. Artikler med et fælles tag findes ved at klikke på tagget. Når du er logget ind, kan du tilføje tags og dermed skabe sammenhænge.
Nyhedsbrev

Om artiklen

Seneste forfatter
Redaktionen
18/05/2011
Oprindelig forfatter
NOKj
29/01/2009

© Gyldendal 2009-2014 - Powered by MindTouch Deki