bynke

Verificeret
Artiklens indhold er godkendt af redaktionen.

Indholdsfortegnelse

Strandmalurt (Artemisia maritima).

Strandmalurt (Artemisia maritima).

bynke, Artemisia, slægt af kurvblomster med ca. 300 arter i Europa, Asien, Nordamerika og Sydafrika. De er en- eller flerårige urter, halvbuske eller buske, ofte med aromatisk duft. De små kurve, som mangler randblomster, er samlet i tætte stande.

Bynke har en meget stor pollenproduktion (de er vindbestøvede), og mange arter forårsager derfor høfeberanfald, specielt i de tørre egne af det sydvestlige USA. I Danmark er den meget almindelige vejplante gråbynke, A. vulgaris, også årsag til allergiske reaktioner i eftersommeren. Denne er en flerårig urt. Markbynke, A. campestris, vokser på tørre marker; den bliver ofte halvbuskagtig. Strandmalurt, A. maritima, er ret almindelig langs vore kyster. Også den er nærmest en halvbusk og dufter meget kraftigt; planten anvendtes tidligere mod indvoldsorm.

Malurt eller havemalurt, A. absinthium, er en gammel nytteplante, som nu findes hist og her, bl.a. omkring bebyggelser; den bruges ved fremstilling af alkoholiske drikke som vermouth, "bjesk", mavebitter og absint. Malurt menes at stamme fra det gamle Rom, hvor den var symbol på triumf i krig og sportskampe. I den germanske kultur blev den derimod forbundet med sorg. Navnet malurt er en omskrivning af "mølurt", idet møl og andet utøj tidligere blev fordrevet med planten.

Estragon, A. dracunculus, fra Sibirien anvendes som krydderurt, bl.a. til estragoneddike. Ambra, A. abrotanum, er en gammel læge- og duftplante, hvis hjemsted måske er Syd- og Østeuropa.

De forskellige bynker er meget variable stauder. De anvendes i moderne haveanlæg både som prydplanter og krydderurter. De er lidet prangende og har ofte grå og sølvgrå nuancer. De fleste foretrækker en solrig og veldrænet vokseplads.

 

Find bøger

   
   Find Lydbøger
hos Storytel
   Find bøger
bogpriser.dk
   Studiebøger
pensum.dk
   Læs e-bøger
hos Ready

 

Hvad er et tag? Tags er artiklens nøgleord. Artikler med et fælles tag findes ved at klikke på tagget. Når du er logget ind, kan du tilføje tags og dermed skabe sammenhænge.

© Dette billede må du ...

Franske Estragon stammer fra Sydeuropa, hvor den i stor udstrækning anvendes i madlavningen. Den har en slægtning i den russiske estragon, som er mere hårfør, men langt fra så smagfuld som den franske lakridsagtige sødme.

Viser 2 af 2 billeder

Nyhedsbrev

Om artiklen

Seneste forfatter
Redaktionen
19/08/2011
Oprindelige forfattere
GBP
29/01/2009
HVH
29/01/2009

© Gyldendal 2009-2014 - Powered by MindTouch Deki